Autovadītāju kursi Rīgas centrā

By | July 1, 2022

Rīgā dzīvojošajiem nākas pierast pie satiksmes sastrēgumiem, taču ir arī kādi plusi. Tieši šeit ir pieejami visdažādākie pakalpojumi, izklaides un darba iespējas. Vēlies iemācīties jaunas prasmes – spāņu valodu, braukt ar motociklu vai automašīnu – tas viss ir iespējams, ja dzīvo galvaspilsētā, bet sevišķi tās centra rajonā.

Kura autoskola man būs piemērotākā?

Visas autoskolas savā ziņā ir līdzīgas

Lekcijās ir jāklausās satiksmes noteikumi, kā izbraukt krustojumus, kam priekšroka uz ceļa, kā rīkoties pirms dzelzceļa pārbrauktuves un jāiziet pirmās palīdzības kursi.

Kad teorija apgūta sākas nākamais etaps. Nē, tie vēl nav CSDD eksāmeni. Tagad būs jāmācās braukt ar izvēlētās kategorijas transporta līdzekli. Populārākais ir vieglais auto (B kategorija), bet var mācīties arī vadīt kravas auto (C kategorija) vai motociklu (A kategorija).

Katram kursantam apmācības process ir atšķirīgs. Viens saprot un māk braukt jau pēc 5 nodarbībām. Citiem vajadzīgas 20 vai pat 30 braukšanas nodarbības kopā ar instruktoru. Jebkurā gadījumā valstī noteiktais minimums ir 20 akadēmiskās stundas, kur katra 45 minūtes un jārēķinās, ka vismaz tik arī būs jābrauc.

Pēc tam, kad būsi iemācījies braukt un nolicis skolas teorijas un/vai braukšanas eksāmenu, tiksi uz valsts pārbaudījumu kārtošanu CSDD. Ja viss izdosies, tad jau pavisam drīz autovadītāja apliecība būs kabatā, bet tagad līdz tam vēl ir tāls ceļš.

Kuru mācību iestādi izvēlēties?

Vienas no lielākajām autoskolām Latvijā ir Einšteins, CredoAutprieks (apvienojās 2 autoskolas, tādēļ jocīgs nosaukums), Presto un Mustangs. Tām visām ir filiāles Rīgas centrā un tajās katru gadu mācās vairāki simti kursantu. Paralēli pastāv vairāki simti tā saucamo mazo autoskolu, kas apmāca dažus desmitus līdz simts kursantus gadā. Šeit ir mazāk teorijas pasniedzēji un instruktori, bet attieksme, visticamāk, ir personīgāka. Pavisam mazajās skoliņās to īpašnieki visus savus kursantus pazīst pēc sejas un, protams, cenšas veidot draudzīgas attiecības.

No mazajām Rīgas centrā esošajām mācību iestādēm, kur tiek pasniegti auto kursi ir jāpiemin autoskola Forwards. To izveidojuši paši instruktori, kas iepriekš strādājuši citās Rīgas autoskolās. Gadu gaitā, iegūstot pieredzi, saprotot citu autoskolu labās un sliktās puses braukšanas instruktori nolēma, ka var labāk un izveidoja savu auto vadītāju apmācības iestādi. Šeit var apgūt prasmes vadīt vieglo auto (B kategorija), motociklu (A, A1 un A2 kategorija), kā arī motorolleri (AM kategorija).

Paralēli autoskolai Forwards galvaspilsētas centrā noteikti ir paslēpušās arī citas autoskolas – Vanags, Kristīne, Koni, Madis, Akmens un Co, Real Proff, Krasts un daudzas citas. Forwards galvenais birojs atrodas Kr. Valdemāra ielā, bet daudzas mācību iestādes koncentrējas Merķeļa ielā. Ja vieta ir galvenais kritērijs un vēlaties autoskolu maksimāli tuvu dzīvesvietai, tad jāskatās katalogā, kur katra skola atrodas.

Iepriekš jau esam rakstījuši, ka autoskolas izvēlē pats svarīgākais kritērijs ir braukšanas instruktors. Tieši viņš būs tas cilvēks, kas iemācīs braukt un ar kuru būs jāpavada daudzas stundas vienā šaurā telpā.

Būtu ideāli, ja kursanti varētu iepazīties ar instruktoriem vēl pirms sākt iet auto kursos, bet tas tā nenotiek. Atliek paļauties uz atsauksmēm internetā, pie draugiem vai vismaz skatīties instruktoru statistiku. Diemžēl statistika parāda tikai instruktoru audzēkņu panākumus CSDD braukšanas eksāmenā, bet neparāda, kas viņi ir par cilvēkiem. Atliek vienīgi riskēt.

Autoskola tiešsaistē – vai iespējams arī Latvijā?

Pandēmija radīja daudz negatīvas sekas visā pasaulē, taču viens no pozitīvajiem blakusproduktiem bija digitalizācija. Ierobežotas kustības apstākļos uzņēmumi un cilvēki bija spiesti ātrāk apgūt tehnoloģijas. Sevišķi spilgti tas izpaudās studijās un interešu izglītībā. Autoskolas šādā ziņā nebija nekāds izņēmums un tika ieviesta iespēja kursantiem mācīties attālināti.

Arī šobrīd pēc ārkārtas situācijas beigām visi Latvijas iedzīvotāji var mācīties autoskolā caur internetu. Protams, tas attiecas tikai uz teorētisko zināšanu apguvi. Pirmās palīdzības kursi un braukšanas apmācība joprojām ir jāiet klātienē. Arī jau nedaudz sīkāk apskatītā autoskola Forwards Rīgā piedāvā šādu iespēju katram autovadītāju kursu dalībniekam. Varam gandrīz droši apgalvot, ka to pašu piedāvā arī citu autoskolu administrācijas.

Reāli tas nozīmē, ka vairs nav nozīme, kur ir izvietots autoskolas birojs. Teorētiskā apmācības daļa notiek internetā, bet braukšanu Rīgas centrā nodrošina praktiski visas Rīgā reģistrētās autoskolas (ar izņēmumiem).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *