Auto iegāde

By | August 19, 2014

Automobiļa iegāde nekad nav bijis lēts prieks. Nav svarīgi benzīns, dīzels, hibrīdaudo vai auto ar elektromotoru, ikviens no spēkratiem ir saistīts ar izdevumiem. Turklāt pēc pirkšanas nekas nebeidzas, jo lielākie izdevumi ir saisītīti tieši ar a) apkopi, b) remontu un c) uzturēšanu. Kā atrast savu ideālo auto ? Par to turpinājumā.

Kā nopirkt auto izdevīgāk un pēc tam nenožēlot ?

Pirms ķerties vērsim pie ragiem ir svarīgi nodefinēt savas vajadzības:

  • kādām vajadzībām auto tiks izmantots;
  • cik bieži tiks lietots un, cik lieli attālumi ikdienā būs jāveic;
  • cik liels finansējums pieejams;
  • vai svarīgāks ir komforts, ilgmūžība vai prestižs;
  • vai esiet gatavi ņemt auto līzingā uz vairākiem mēnešiem vai gadiem;
  • kāda ir pieredze ar auto pirkšanu.

Lai rezultāts būtu pozitīvs, ir svarīgi būt godīgam pret sevi, jo pretējā gadījumā vēlāk nāksies nožēlot. Paskatieties uz Latvijas ceļiem. Ik dienas pa to pārvietojas visdažādāko marku automobiļi – jauni, lietoti, mazlietoti. Pārsvarā Latvijas iedzīvotāji var atļauties iegādāties tikai lietotus spēkratus, līdz ar to Latvijas autoparka vecums ir 10 – 15 gadi. Diemžēl nav viens noteikts auto modelis, kas pārspātu citus pēc kvalitātes un cenas. Tas, protams, rada problēmas ikvienam, kas vēlas iegādāties automašīnu. Sevišķi lielas grūtības ir tiem, kam auto tirgus un ekspluatācija ir jaunums, jo iepriekš nekāda pieredze nav bijusi.

Kad vajadzības un iespējas ir nodefinētas atliek doties izlūkos uz kādu no sludinājumu portāliem vai tepat pa Rīgas ielām un piefiksēt, kurš automobilis pēc skata piesaista visvairāk. Nākamais solis ir informācijas detalizēta izpēte:

  • draugu, radu un paziņu aptaujāšana;
  • specializēto, konkrētai markai paredzēto forumu izlūkošana Latvijā un ārzemēs;
  • auto testu un salīdzinājumu aplūkošana.

Šāda pieeja ļaus iegūt zināmu skaidrību par situāciju auto tirgū un vienlaikus arī justies drošākam par katra automašīnas modeļa tehniskajām īpatnībām, defektiem u.c. jautājumiem.

Trešais solis jau ir pat krietni vienkāršāks – atliek doties uz auto salonu vai tikties ar privātajiem pārdevējiem un sarunāt izmēģinājuma braucienu. Reizēm kārotais sapņu auto realitātē izrādās gaužām nepatīkams un/vai neērts. Mēģināts gan nav zaudēts, tādēļ ir vērts notestēt pirms iegādes vairākus auto.

Svarīgi – pirms pirkt auto, aizdzeniet to uz auto diagnostiku. Tas ļaus uzzināt konkrētā automobiļa defektus un aptuvenās izmaksas to novēršanai. Protams, vienmēr visu paredzēt nebūs iespējams, bet varēsi labāk sagatavoties pārsteigumiem nākotnē. Lai izdodas.